NIOD Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network – Recenzija


Beauty / Thursday, October 31st, 2019

Serumi s vitaminom C jedni su od najpopularnijih proizvoda za njegu kože. Vitamin C, kao snažan antioksidans, djeluje preventivno štiteći od oštećenja koja izazivaju  slobodni radikali. Također pomaže posvijetliti hiperpigmentacije i potiče proizvodnju kolagena pa ne čudi da je jedan od omiljenih sastojaka. Ipak, vitamin C u svojem čistom obliku (askorbinska kiselina) iznimno je nestabilan i sklon brzoj oksidaciji, a može i iritirati kožu. Stoga se brendovi često odlučuju na derivate vitamina C koji su stabilniji i nježniji za kožu, no često ne i jednako učinkoviti. NIOD Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network donosi nešto drugačiji pristup formulaciji vitamin C seruma i koristi čistu askorbinsku kiselinu, no u etiliranom obliku. U nastavku pročitajte koje su njegove prednosti i kakvo je moje iskustvo nakon 6 mjeseci korištenja!

NIOD Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network_ELAN_Recenzija

O proizvodu

NIOD Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network (ELAN) je visokokoncentrirani serum s vitaminom C koji kombinira 30% iznimno stabline etilirane askorbinske kiseline i mrežu antioksidansa koju čine superoksid dismutaza, selenij i cink.  Ovaj serum štiti od oksidacije, jača barijernu funkciju kože, djeluje na neujednačen ten, osvježava izgled kože i podupire proizvodnju kolagena i obnovu kože. Prvi rezultati mogu vidljivi nakon tri dana korištenja, no pravi učinak ovog seruma je dugoročan i kumulativan.

Nedostatak većine seruma koji sadrže čisti vitamin C, odnosno askorbinsku kiselinu je sklonost oksidaciji i brzom kvarenju. Kada oksidiraju uslijed djelovanja zraka i svjetla, promijene boju (najčešće iz prozirne ili svijetlonarančaste u tamnonarančastu ili smeđu) te gube svoju učinkovitost i mogu iritirati kožu. Zbog toga se sve više koriste derivati vitamina C koji su stabilniji, poput magnezijevog askorbil fosfata (MAP) i natrijevog askorbil fosfata (SAP). Ipak, derivati se u koži moraju pretvoriti u čistu askorbinsku kiselinu kako bi bili učinkoviti pa je njihovo djelovanje slabije.

Nasuprot tome, NIOD ELAN koristi novi pristup – čistu askorbinsku kiselinu (vitamin C) u etiliranom obliku. Ovaj oblik vitamina C iznimno je stabilan u svim uvjetima, uključujući prisustvo vode. Kako bi dodatno osigurali stabilnost formulacije, NIOD koristi poseban postupak (čeka patent) otapanja vitamina C u bezvodnom eteru, koji osigurava potpunu iskoristivost vitamina C i sprječava oksidaciju. Ipak, ovaj oblik vitamina C, kao i brojni drugi derivati, nisu istraženi u istom opsegu kao čista askorbinska kiselina. Prema tvrdnjama proizvođača, etil askorbinska kiselina sadrži 86,3 % askorbinske kiseline, znatno više od drugih derivata.

NIOD Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network_Recenzija_ELAN

Antioksidativno djelovanje vitamina C u ovom serumu podupire i mreža antioksidansa koju čine superoksid dismutaza, selenij i cink. Ova mreža antioksidansa dopušta obnavljanje i ponovno korištenje antioksidansa, omogućavajući im da dulje ostanu aktivni. Antioksidansi štite kožu tako što neutraliziraju slobodne radikale i onemogućuju im da oštete kožu. Broj slobodnih radikala znatno se povećava uslijed, primjerice, izlaganja suncu i zagađenosti zraka, a antioksidansi koje proizvodi tijelo ne mogu neutralizirati toliko velik broj slobodnih radikala. Stoga antioksidansi u proizvodima za njegu kože mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale i spriječiti oštećenje kože. [1] Superoksid dismutaza je antioksidans koji se prirodno nalazi u tijelu i djeluje kao prva linija obrane od slobodnih radikala. Štiti stanice od najčešćeg slobodnog radikala, superoksida. Ima i umirujuće djelovanje. [2]

Ovaj serum ne sadrži vodu, alkohol, parfem ni silikone.

Kako koristiti

Iz Deciema preporučuju koristiti NIOD ELAN samo kao dio večernje rutine. Ne mora se nanositi kao prvi korak, a preporučuju nanositi ga kao zadnjih korak prije hidratantne kreme. Primjerice, ako koristite serum s hijaluronskom kiselinom ili druge hidratantne serume, možete prvo koristiti njih, zatim ELAN pa hidratantnu kremu. Budući da se radi o visokokoncentriranom proizvodu, preporučljivo je napraviti test na maloj površini kože, osobito ako imate osjetljivu kožu. Na stranici Deciema nalaze se upute za patch test.

NIOD_ELAN_Tekstura

Moje iskustvo

NIOD ELAN koristim oko šest mjeseci i izgled seruma ostao je potpuno isti, što je veliki plus kod proizvoda s vitaminom C. Nema  mirisa, a teksturom podsjeća na suho ulje. Ne djeluje nimalo teško na koži i drugi proizvodi dobro sjedaju nakon njega. Problem s teksturom ovog proizvoda koji spominje dosta korisnika je što se ponekad ne upija u potpunosti u kožu, bez obzira koliko čekali. Meni se ovo nije događalo svaki put i nije mi smetalo, budući da ne osjetim proizvod na licu, te sam samo nastavila s ostalim koracima. Osnivač Deciema, Brandon Truaxe, rekao je da ELAN zamišljen skoro kao noćna maska i da ostaje „mokar“ na koži kako bi vitamin C dulje djelovao. [3 – među komentarima na ovom članku možete pronaći više o tome, kao i brojne druge savjete o vitaminu C i drugim Deciem proizvodima]

Nakon mjesec dana redovitog korištenja počela sam primjećivati prve vidljive rezultate. Koža mi je izgledala svjetlije i ujednačenije, no teško mi je procijeniti koliko je isključivo on djelovao na hiperpigmentacije budući da sam koristila i druge proizvode koji djeluju na njih. Nije mi isušio kožu niti izazvao peckanje i druge iritacije. Također, nije mi izazvao mitesere, koji se mogu pojaviti pri korištenju seruma s vitaminom C.

Iako sam ga dugo testirala, teško mi je preporučiti ovaj proizvod budući da nisam vidjela drastičnu razliku na koži, no takvo je bilo moje dosadašnje iskustvo i s drugim vitamin C serumima. Prednost ovog proizvoda svakako je stabilnost formulacije i to što, barem na mojoj koži, nije izazvao nikakve probleme. Još uvijek nisam isprobala vitamin C serum koji mi je napravio razliku kao AHA, BHA i retinoidi, no nastavit ću ih isprobavati budući da mi djelovanje vitamina C zvuči obećavajuće, osobito u dugom roku.

Dolazi u količini od 30 ml, a cijena je 40 eura.

Sastojci

Propanediol, Ethyl Ascorbic Acid, Superoxide Dismutase, Saccharomyces/Zinc Ferment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.