Recenzija – The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA


Beauty / Saturday, December 8th, 2018

Smatram da je dobra hidratacija osnova svake njege lica, no pronalazak odgovarajućih proizvoda za hidrataciju nije nimalo jednostavan. Kod hidratantnih krema najbitnije mi je da ne začepljuju pore i da pružaju dovoljno hidratacije te od njih ne očekujem revolucionarne promjene na koži. Iako sam bila zadovoljna kremama koje sam prethodno koristila, morala sam isprobati The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA. Privukao me njezin naziv, budući da prije toga nisam čula za prirodne hidratizirajuće faktore, a kada sam ih istražila znala sam da ovaj proizvod trebam u svojoj rutini.

TheOrdinary Natural Moisturizing Factors+HA

Što su prirodni hidratizirajući faktori?

Natural Moisturizing Factors (NMF) ili prirodni hidratizirajući faktori su elementi koji se prirodno nalaze u vanjskom sloju kože, epidermi, a njihova je uloga da štite i hidratiziraju kožu, točnije najviši sloj epiderme, stratum corneum.

NMF se sastoje od aminokiselina, masnih kiselina, triglicerida, ureje, ceramida, fosfolipida, glicerina, saharida, natrij PCA, hijaluronske kiseline i brojnih drugih elemenata koji se prirodno nalaze u koži. Korištenje proizvoda koji sadrže NMF pridonosi mlađem i svježijem izgledu kože.

Zašto su NMF važni?

Uloga NMF je održavanje potrebne razine hidratacije kože, odnosno njezinog vanjskog sloja, epiderme.

Odgovarajuća hidratacija epiderme ključna je za zdravu kožu i to zbog tri razloga [1]:

        1. Održava elastičnost kože, štiteći ju od oštećenja budući da je elastična koža otpornija na mehanička oštećenja;

        2. Aktivira hidrolitičke enzime koji su nužni za deskvamaciju, odnosno prirodno ljuštenje kože;

        3. Podupire zaštitnu funkciju epiderme, štiteći tako donje slojeve   kože, tj. njihove stanice od infekcija, dehidracije i kemijskog oštećenja.

Nedostatak NMF povezuje se s različitim kožnim poremećajima koji se očituju pojavom suhe, ljuskave i ispucale kože. Kod atopijskog dermatitisa i suhe kože razina NMF je smanjena, a kod psorijaze i ihtioze NMF gotovo i nisu prisutni u koži. [2]

Koža može gubiti NMF zbog različitih razloga. Jedan od njih je korištenje proizvoda koji izazivaju osjetljivost kože, poput isušujućih proizvoda za čišćenje kože, sapuna ili proizvoda koji sadrže denaturirani alkohol (alcohol denat). To može dovesti do gubitka NMF u koži, što dovodi do vidljivo suhe i ljuskave kože, koja neugodno zateže. [3]

Na smanjenje razine NMF utječe i izlaganje UV zračenju. Starenjem koža proizvodi sve manje NMF, kao i sebuma, te postaje suha i dehidrirana pa korištenje proizvoda koji sadrže NMF pridonosi održavanju potrebne razine hidratacije kože i uravnotežavanju prirodnih procesa u koži.

The Ordinary Natutal Moisturizing Factors+HA

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Iz The Ordinaryja navode kako ova formula pruža nemasnu hidrataciju koja djeluje kao izravni lokalni suplement za one komponente NMF koje nedostaju u koži. Sadrži 11 aminokiselina, fosfolipida, masne kiseline, trigliceride, sterole i estere sterola, glicerin, prekursor ceramida, ureu, saharide, natrij PC i hijaluronsku kiselinu.

Hijaluronska kiselina poznata je po svojoj sposobnosti da na sebe veže vlagu zbog čega odlično hidratizira kožu, dajući joj plump efekt.

Ova krema koži će pružiti trenutnu hidrataciju i spriječiti površinski gubitak hidratacije, a kontinuiranim korištenjem pruža dugotrajne rezultate.

Kako koristiti?

Budući da se NMF prirodno nalaze u svim tipovima kože, The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA mogu koristiti svi tipovi kože, a posebno se preporučuje suhoj koži. Može se koristiti nakon seruma ili samostalno, a možete ga koristiti nakon proizvoda s aktivnim sastojcima poput retinola, AHA i BHA kiselina te vitamina C.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors

Moje iskustvo

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA je jedan od mojih omiljenih The Ordinary proizvoda, uz skvalan i 30% AHA + 2% BHA Peeling Solution. Ova tri proizvoda preporučila bih svakome budući da smatram da se radi o učinkovitim i kvalitetnim proizvodima koji će se uklopiti u svaku rutinu.

Krema je bijele boje i ima vrlo blagi miris, no kao i ostali The Ordinary proizvodi, nema dodane parfeme. Tekstura istovremeno djeluje vrlo lagano ali i kremasto i hranjivo. Potrebno ju je nešto duže umasiravati na kožu jer ostavlja bijeli trag, no on brzo nestane, a krema se također brzo upije. Za cijelo lice je potrebna vrlo mala količina kreme te ostavlja kožu zaglađenom i hidratiziranom.

Ne ostavlja film na koži niti težak osjećaj i dobro funkcionira ispod tekućeg pudera. Dovoljno hidratizira kožu samostalno, no u nju se može dodati i nekoliko kapljica skvalana ili nekog drugog ulja za dodatnu njegu, osobito zimi. Ne začepljuje pore i ne masti kožu. Zaista ne mogu više tražiti od jednog proizvoda za hidrataciju!

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA dolazi u tubi, u količini od 30 ili 100 ml. Cijena manjeg pakiranja je 5,80 eura, a većeg 7,70 eura. Uz sve prednosti koje NMF imaju za kožu, mislim da je ova krema savršen dodatak svakoj rutini njege lica.

Sastojci

AQUA (WATER), CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETYL ALCOHOL, PROPANEDIOL, STEARYL ALCOHOL, GLYCERIN, SODIUM HYALURONATE, ARGININE, ASPARTIC ACID, GLYCINE, ALANINE, SERINE, VALINE, ISOLEUCINE, PROLINE, THREONINE, HISTIDINE, PHENYLALANINE, GLUCOSE, MALTOSE, FRUCTOSE, TREHALOSE, SODIUM PCA, PCA, SODIUM LACTATE, UREA, ALLANTOIN, LINOLEIC ACID, OLEIC ACID, PHYTOSTERYL CANOLA GLYCERIDES, PALMITIC ACID, STEARIC ACID, LECITHIN, TRIOLEIN, TOCOPHEROL, CARBOMER, ISOCETETH-20, POLYSORBATE 60, SODIUM CHLORIDE, CITRIC ACID, TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE, PENTYLENE GLYCOL, TRIETHANOLAMINE, SODIUM HYDROXIDE, PHENOXYETHANOL, CHLORPHENESIN.

2 Replies to “Recenzija – The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.