Slugging – što je i kada koristiti?


Beauty / Tuesday, March 22nd, 2022

Slugging je metoda koja je zaljubljenicima u njegu kože poznata već duže vrijeme, a posljednjih je mjeseci viralna zahvaljujući TikToku. Uključuje samo jedan korak, a mnogi navode upravo slugging kao tajnu zdravog sjaja i hidratizirane kože.

Što je slugging?

Slugging je metoda koja uključuje nanošenja sloja okluziva, najčešće vazelina, kao zadnjeg koraka večernje rutine. Okluzivi su sastojci koji stvaraju zaštitni film na koži i usporavaju gubitak vlage. Nanoseći vazelin kao zadnji korak u večernjoj rutini, sprječava se gubitak vlage iz kože tijekom noći te je ona ujutro meka i hidratizirana. Također, sloj vazelina omogućava obnovu zaštitne barijere kože tijekom noći pa može pomoći ublažiti znakove oštećene barijere poput peckanja, crvenila i ljuskanja. Slugging je idealna metoda za suhu kožu i obnovu zaštitne barijere kože. 

Zbog teške, masne teksture vazelina, većini je teško zamisliti da slugging može dati bilo kakve druge rezultate osim začepljenih pora. No vazelin, odnosno petrolatum, jedan je sastojaka koji su nepravedno demonizirani i zapravo može pomoći kod brojnih problema s kožom. Petrolatum koji se koristi u kozmetici je pročišćen i siguran za zdravlje. Nije komedogen, odnosno ne začepljuje pore, no svačija koža može drugačije reagirati pa ga izbjegavajte ako znate da vam izaziva probleme. Petrolatum sprječava gubitak vlage iz kože i podupire bolje funkcioniranje njezine zaštitne barijere. [1] Uz to, iznimno je pristupačan i lako dostupan u gotovo svakoj trgovini.

Slugging Vazelin

Kada je slugging koristan?

Slugging se uglavnom preporučuje za njegu suhe kože, osobito zimi, budući da je vazelin iznimno učinkovit kod sprječavanja gubitka vlage. Mogu ga koristiti i drugi tipovi kože kao povremeni tretman kada je koži potrebna dodatna njega. Ne morate ga koristiti na cijelom licu, već možete samo na dijelovima koji su iznimno suhi ili se ljuskaju. Sloj vazelina kao noćna maska za usnice održat će ih mekima i omogućiti da se obnove tijekom noći.

Slugging nije rezerviran samo za lice, već i druge dijelove tijela kojima je potrebna intenzivnija njega. Može se nanijeti na stopala i laktove nakon kreme za tijelo. Za obnovu oštećene kože na rukama, nanesite uobičajenu kremu za ruke, a zatim sloj vazelina i pamučne rukavice tijekom noći.

Ovu metodu možete koristiti i kada primijetite znakove oštećene zaštitne barijere kože. To mogu biti dehidracija, svrbež, crvenilo i ljuskavost, a pri nanošenju proizvoda za njegu lica može se pojaviti peckanje. Možete nanijeti umirujući hidratantni serum (npr. NIOD Modulating Glucosides ili Verso Hydration Serum), a zatim hidratantnu kremu i sloj vazelina.

Osobno, slugging najviše volim koristiti na pojedinim dijelovima kože za obnovu zaštitne barijere, a tek povremeno na cijelom licu. Ove zime peckala me koža oko očiju prilikom nanošenja bilo kojeg proizvoda, osim vazelina. U samo nekoliko dana primijetila sam značajno poboljšanje, a peckanje je nestalo. Slugging volim koristiti i nakon maski s glinom, kada osjetim da je koži potrebna dodatna hidratacija. Iako sam u početku bila skeptična, a masna tekstura vazelina je neugodna na licu, oduševili su me brzi rezultati, odnosno hidratizirana, meka i punija koža ujutro.

Slugging možete koristiti nekoliko puta tjedno, odnosno prema potrebama kože. Uglavnom se ne preporučuje za svakodnevno korištenje, no mnogima odgovara pa je najbitnije pratiti stanje kože i reakciju na slugging.

Slugging rutina

Slugging se uglavnom preporučuje za pojačavanje učinka proizvoda za hidrataciju kože, stoga je ovu metodu najbolje koristiti nakon hidratantnih tonika, esencija, seruma i krema, osobito ako su bogati humektansima. Humektansi su sastojci koji privlače vlagu u kožu (npr. hijaluronska kiselina i glicerin), pa čine odličan hidratacijski par s vazelinom koji je okluziv i pomaže koži da zadrži tu vlagu.

Ne preporučuje se koristiti slugging u istoj rutini s retinoidima i kiselinama budući da ih zaštitni sloj koji vazelin stvara može učiniti snažnijima i dovesti do iritacija. [2] Ipak, neki ga koriste u rutini s navedenim sastojcima bez ikakvih problema. 

Idealna slugging rutina uključuje:

  1. Čišćenje lica nježnim uljem za čišćenje ili gelom
  2. Hidratantni tonik
  3. Hidratantni ili umirujući serum
  4. Hidratantna krema (možete i preskočiti kremu ako nemate jako suhu kožu i koristite serum koji je dovoljno hidratantan)
  5. Tanki sloj vazelina

Ujutro lice očistite blagim gelom i nastavite s uobičajenom rutinom njege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.