The Ordinary Pycnogenol 5% | Recenzija


Beauty / Thursday, November 28th, 2019

Pycnogenol je jedinstveni biljni ekstrakt koji je razvio Charles Haimoff, osnivač tvrtke Horphag Research. Prvi pripravci s Pycnogenolom počinju se prodavati u Europi 1967. godine, a 1987. dobivaju patent u SAD-u. Horphag Research ekskluzivni je distributer Pycnogenola u cijelom svijetu i vlasnik žiga, a u suradnji sa stotinama kompanija razvijaju inovativne formule s Pycnogenolom. The Ordinary Pycnogenol 5% donosi ovaj zanimljivi sastojak u iznimno visokoj koncentraciji, a u nastavku saznajte više o njegovom djelovanju te funkciji antioksidansa u njezi kože.

O proizvodu

The Ordinary Pycnogenol 5% je proizvod namijenjen dodatnoj antioksidativnoj zaštiti kože i poboljšavanju njezine elastičnosti i hidratacije.

Glavni sastojak je Pycnogenol, prirodni biljni ekstrakt koji se dobiva iz kore francuskih primorskih borova. Pycnogenol ima snažna antioksidativna svojstva zahvaljujući prisustvu procijanida, bioflavonoida i organskih kiselina. Oni sinergijski pomažu održati zdrave razina kolagena i hijaluronske kiseline u koži, što dovodi do bolje hidratacije i elastičnosti kože.

The Ordinary Pycnogenol_Recenzija

Pycnogenol ima sposobnost selektivnog vezanja za kolagen i elastin, štiteći tako ove važne proteine od raspadanja. Djeluje kao jedinstven i snažan antioksidans, štiteći kožu od slobodnih radikala prije nego što dođe do oksidativnog stresa i oštećivanja bitnih molekula. Ima i sposobnost recikliranja oksidiranog vitamina C, vraćajući mu učinkovitost.

Većina istraživanja o Pycnogenolu odnosi se na koristi njegove primjene kao dodatka prehrani. Djeluje na smanjenje hiperpigmentacija, jača barijernu funkciju kože, doprinosi sintezi kolagena i hijaluronske kiseline i ima fotoprotektivno i protuupalno djelovanje. [1, 2] Manji dio istraživanja odnosi se na njegovu primjenu u proizvodima za njegu kože, stoga imajte to na umu pri razmatranju ovog proizvoda. Rezultati tih istraživanja ukazuju na djelovanje Pycnogenola na bržu obnovu kože, ima fotoprotektivno djelovanje (uz korištenje kreme sa zaštitnim faktorom), protuupalno i antimikrobno djelovanje, zbog čega može djelovati i na smanjenje pojave akni. [3, 4, 5]

Ovaj proizvod sadrži samo dva sastojka, a drugi je propandiol, glikol koji poboljšava upijanje drugih sastojaka, djeluje kao humektans te ostavlja gladak i sjajan osjećaj na koži. [6]

The Ordinary Pycnogenol_Recenzija

Uloga antioksidansa u njezi kože

Tijelo prirodno proizvodi antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju ih da oštete važne molekule u tijelu. Slobodni radikali pojavljuju se prirodno kao posljedica različitih bioloških procesa, no njihov broj značajno raste uslijed izlaganja štetnim utjecajima poput sunčevih zraka, duhanskog dima i zagađenog zraka. Tada dolazi do neravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. Antioksidansi koje proizvodi tijelo tada više ne mogu neutralizirati sve slobodne radikale i oni napadaju DNK, proteine i masno tkivo. U koži uzrokuju raspadanja kolagena i druga oštećenja, a posljedice su bore, osjetljiva koža, hiperpigmentacije, a u najgorem slučaju i rak kože.

Budući da je koža često izložena štetnim utjecajima koji stvaraju veliku količinu slobodnih radikala, antioksidansi u proizvodima za njegu kože mogu pomoći obraniti kožu od oštećenja te usporiti njezino starenje. Pomažu umiriti kožu, osvježavaju umoran ten te mogu umanjiti izgled bora.Sunčevo zračenje uzrokuje većinu oštećenja izazvanih slobodnim radikalima pa je najvažnije redovito koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, a tada će proizvodi s antioksidativnim djelovanjem, poput ovog, moći najbolje pokazati svoj učinak. [7, 8, 9]

Kako koristiti

The Ordinary Pycnogenol 5%  može se na kožu nanositi samostalno ili nakon seruma s vodenom bazom, a prije ulja i težih krema. Također se može miješati s drugim proizvodima, primjerice hidratantnom kremom, kako bi dodala antioksidativna svojstva. Preporučljivo je napraviti patch test prije prvog korištenja, a upute se nalaze na stranicama Deciema.

Iako je moje iskustvo s The Ordinary antioksidansima bilo pozitivno i nisam imala lošu reakciju na njih, pročitala sam dosta iskustava korisnika kojima su izazvali iritacije pa svakako preporučujem da napravite patch test i počnete ih polako uvoditi u rutinu, koristeći 1-2 kapljice nekoliko puta tjedno. Radi se o visokokoncentriranim proizvodima koji sadrže mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka od većine proizvoda na tržištu pa će i mala količina biti učinkovita.

The Ordinary Pycnogenol_Tekstura

Moje iskustvo

The Ordinary Pycnogenol 5% koristim oko tri mjeseca, kao dio jutarnje rutine. Najčešće pomiješam 2-3 kapljice s hidratantnom kremom, što mi je dovoljno za lice i vrat. Ponekad ga nanosim i samostalno nakon lakših vodenih seruma, a prije kreme sa zaštitnim faktorom.

Proizvod nema dodanih umjetnih bojila, već duboka crvena boja potječe od visokog udjela procijanidina u Pycnogenolu. Tekstura je slična ulju, no na licu ne djeluje teško niti masno. S obzirom na to da je baza ovog proizvoda propandiol, ima vrlo sličnu teksturu kao i drugi The Ordinary antioksidans, Resveratrol  3% + Ferulic Acid 3% (recenzija ovdje).

Koži daje zdravi sjaj, bilo da se koristi pomiješan s hidratantnom kremom ili samostalno. Djeluje hranjivo i koža je bolje hidratizirana tijekom dana. Upravo to je razlog zbog kojeg volim koristiti ovaj proizvod, budući da njegov antioksidativni učinak i učinak na elastičnost kože ne mogu procijeniti u kratkom roku.

Smatram da nije nužno koristiti Pycnogenol ili druge individualne antioksidanse, osobito ako u rutini već koristite proizvode s antioksidativnim djelovanjem, poput seruma s vitaminom C. Ipak, ako ga odlučite isprobati, može biti dobra nadopuna rutini te potencijalno dugoročno koristiti koži.

The Ordinary Pycnogenol 5% dolazi u staklenoj bočici s kapaljkom, u količini od 15 ml, a cijena je oko 10 eura. Budući da je potrebna mala količina proizvoda, 15 ml dovoljno je za minimalno 5 mjeseci korištenja (proizvod se mora potrošiti u roku od 6 mjeseci nakon otvaranja pa je ova količina idealna).

Sastojci

Propanediol, Pinus Pinaster Bark Extract

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.